2020 10 13 SRTRF: daugėja užsienio lietuvių paraiškų

Spalio pradžioje baigus rinkti paraiškas 2021 metų kultūriniams, visuomenės informavimo saugumo, medijų raštingumo ugdymo ir šviečiamiesiems projektams, jų sulaukta 416. Visa projektams įgyvendinti reikalinga suma siekia 9,34 mln. eurų, tuo tarpu iš Fondo prašoma 6,45 mln. eurų paramos.
 
Kultūros ir meno leidinių programai gautos 33 paraiškos, nacionalinės periodinės spaudos – 38, regioninės spaudos – 88, nacionalinės radijo ir televizijos – 50, regioninės radijo ir televizijos – 64, interneto žiniasklaidos – 143.
 
Pasak SRTRF tarybos pirmininkės Vaivos Žukienės, šiemet mažiau paraiškų pateikta regioninės spaudos programai (pernai jų buvo 109), tačiau išaugo internetinės žiniasklaidos projektų skaičius (pernai buvo 121).
 
„Interneto projektų šiemet yra gerokai daugiau nei ankstesniais metais. Matyt, tai – laikmečio požymis: interneto platformą susikurti yra ir greičiau, ir paprasčiau, tad belieka tiesiog ieškoti gero turinio. O būtent tai Fondas ir remia – kokybišką turinį“, – sako V. Žukienė.
 
Ji taip pat pastebi ir kitą tendenciją – tarp šiemet gautų paraiškų yra daugiau projektų, skirtų užsienyje gyvenančių lietuvių auditorijoms. „Tokių būdavo ir anksčiau, tačiau negausiai ir teikiamų vis tų pačių bendruomenių – Punsko, Amerikos lietuvių. Šiemet paraiškų gauta ir iš naujai susiformavusių bendruomenių. Pats laikas būtų kurti atskirą išeivijai skirtą programą, nes ir visa specifika, ir temos vis dėlto skiriasi nuo to, kas aktualu gyvenantiems Lietuvoje“, – apie naujas tendencijas kalba SRTRF Fondo tarybos pirmininkė.
 
Žvelgiant į pateiktus projektus pagal tematikas, šiemet daugiausia gauta kultūros ir meno temų projektų – 248, medijų raštingumo ugdymo ir šviečiamųjų projektų sulaukta 102, o visuomenės informavimo saugumo stiprinimo – 66.
 
Fondo tarybos pirmininkė teigia, kad, ekspertams įvertinus projektus, tarybos lauks nelengvas uždavinys – nuspręsti, ką ir kiek remti, nes, nors projektų daugėja, valstybės Fondui skiriamos lėšos nekinta jau keletą metų. „Pareiškėjų nepasitenkinimas yra faktiškai užprogramuotas nuo pat pradžių, nes neįmanoma paremti nei visų to vertų projektų, nei – tinkamomis sumomis“, – sako V. Žukienė.
 
Gautus bei administracinius reikalavimus atitinkančius projektus vertins Fondo ekspertų grupė, vėliau – ir Fondo taryba. Ji savo sprendimą dėl paramos dydžio konkretiems projektams priims tik tada, kai Seimas patvirtins kitų metų valstybės ir savivaldybių biudžetą.
 
Daugiau informacijos:
Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo direktorius
Gintaras Songaila
Tel. 8-650 70601
El.p. direktorius@srtfondas.lt
Mūsų draugai